De werking van planten en bloemen

Konijnen en knaagdieren kiezen van nature graag elke dag verschillende grassen, bloemen, planten en kruiden uit om te eten. Om het natuurlijke gedrag van onze huisdieren zo goed mogelijk te stimuleren is het raadzaam om deze voeding aan het dieet toe te voegen en af te wisselen. Let daarbij ook op de verschillende gezonde eigenschappen die de planten, bloemen en kruiden te bieden hebben. Zo kunt u elk seizoen de kruiden afwisselen om de weerstand van uw huisdier te ondersteunen.

Let op! Er zijn ook veel soorten planten, bloemen en groenten die giftig zijn voor konijnen en knaagdieren. Geef dus nooit willekeurig iets maar zoek uit of dit veilig is voor uw huisdier. Bouw nieuw voedsel, wat uw huisdier nog niet gewend is, altijd op. Begin dus met kleine porties. Alle planten, bloemen, kruiden en groenten die verwerkt zijn in onze natuurlijke voeding zijn uiteraard veilig.

Konijnen kruiden

Hier vindt u een lijst waar de werking van diverse bloemen, planten, kruiden en groenten omschreven staat. Deze gezonde ingrediënten zijn ook allemaal verwerkt in de natuurlijke voeding van Petifool.

Bloemen & Planten

Brandnetel bevat veel verschillende gezonde stoffen zoals ijzer, calcium, vezels, vitamine B, C, E en K. Het werkt bloedzuiverend, licht pijnstillend en kan ontstekingen weren. Verder versterkt brandnetel de vacht en de nagels en geeft het de vacht glans. Tevens helpt het gewichtsverlies te verminderen.

Calendula/Goudsbloem bevordert de spijsvertering en de stofwisseling. Verder versterkt het, het immuunsysteem en ondersteunt het een gezonde blaas en urinewegen. Ook heeft calendula een antiseptische werking.

Echinacea zorgt voor een algemene weerstandsverhoging en werkt ontstekingsremmend. Het is goed in te zetten bij konijnen met een lichte verkoudheid of als er een periode van stress aan komt. Omdat stress de weerstand verlaagd. Gebruik geen echinacea als uw huisdier een auto-immuunziekte of een atopische allergie heeft.

Frambozenblad heeft een bloedzuiverende werking bij infecties en werkt goed tegen diarree. Tevens versterkt het de baarmoederspieren waardoor bloedingen tijdens de bevalling beperkt kunnen blijven.

Hibiscus heeft een hoog vitamine C gehalte en bevat veel antioxidanten. Tevens werkt het bloeddrukverlagend.

Johannesbrood bevorderd de eetlust en de spijsvertering. Verder werkt het tegen diarree en krampen. Veel konijnen zijn er dol op!

Kamille heeft een veelzijdige werking. Het werkt antibacterieel, ontstekingsremmend en kramp oplossend. Verder bevordert het genezingsprocessen en kan het worden gebruikt tegen maag- en darmproblemen. Kamille is geen vervanging maar een gezonde aanvulling.

Korenbloemen hebben een gezonde uitwerking op het spijsverteringskanaal. Verder zijn ze goed voor de huid en zorgen ze voor een optimale nierwerking. Korenbloemen werken ontstekingsremmend, koortswerend en bloedzuiverend. Korenbloemen zijn geen vervanging maar een gezonde aanvulling.

Lijnzaad bevat een hoog gehalte aan omega 3 vetzuren wat zorgt voor een glanzende vacht. Ook stimuleert het de darmwerking.

Luzerne/alfalfa heeft vele goede eigenschappen. Het is zeer rijk aan ruwe vezels, het is licht verteerbaar, het is rijk aan vitamine C, en het bevat hoogwaardige eiwitten. Verder ondersteunt het, het immuunsysteem en helpt tegen krampen en diarree. Luzerne staat bekend als natuurlijk en gezond ruwvoer. Het zit vol vitaminen, mineralen en hoogwaardige eiwitten. Hierdoor is het ideaal als dagelijkse aanvulling op het rantsoen.

Paardenbloemblad heeft vele goede eigenschappen. Het bevat veel mineralen, spoorelementen en de vitaminen A, B, C en D. Paardenbloemblad is eetlustopwekkend, werkt kalmerend en helpt tegen maag- en darmproblemen. Ook kan het helpen bij problemen aan de galblaas of bij nierstenen. Gedroogd heeft paardenbloemblad een iets hoger calcium gehalte dan vers blad. Geeft dit dan ook niet als hooivervanger maar als gezonde aanvulling.

Pepermunt bevat een hoog gehalte aan menthol. Menthol bevorderd de spijsvertering en is krampwerend op de maag, darmen en galwegen. Ook versterkt het de lever.

Smalle weegbree heeft gedroogd een hoog voedingsgehalte. Het werkt eetlustopwekkend, ontstekingsremmend en diarree remmend. Verder is smalle weegbree licht verteerbaar en helpt het bij maag- en darmproblemen. Daarnaast wordt het gezien als een natuurlijk antibioticum en bevat het veel vitamine C.

Zonnebloembladeren werken koortsverlagend en bevorderen de eetlust en de spijsvertering. Tevens kan het werken tegen ontstekingen in de bronchiën. Zonnebloembladeren worden aanbevolen aan herstellende konijnen en knaagdieren.

Groenten & Fruit

Aardpeer bevat o.a. biotine dat zorgt voor de opname van vitamine C en het omzetten van eiwitten en koolhydraten in energie. Ook zorgt biotine voor groei- en herstelprocessen van de huid, vacht, nagels en zenuwen. Verder bevat het calcium en ijzer. Aardpeer moet altijd met mate worden gegeven omdat dit gas kan veroorzaken.

Appel bevat belangrijke vitaminen zoals vitamine A, B1, B2, B6, C en E. Het ondersteunt het immuunsysteem en door het hoge vezelgehalte ondersteunt het een goede darmwerking.

Bonenvlokken zitten vol vitaminen en mineralen. Ze bevatten vitamine B, koper, ijzer, fosfor, kalium en vezels.

Erwtenvlokken werken eetlustopwekkend en zorgen voor gewichtstoename. Verder bevorderen ze de spijsvertering en ondersteunen ze het zenuwstelsel. Tevens heeft het een ondersteunende werking tijdens de dracht.

Knolselderij heeft vele gezonde eigenschappen. Het werkt eetlustopwekkend, bevordert de spijsvertering en is goed voor het gezichtsvermogen. Verder heeft het een goede werking op de nieren waardoor afvalstoffen sneller worden uitgescheiden. Ook bevat het een hoog vitamine K gehalte dat zorgt voor sterke botten en gezonde bloedvaten. Knolselderij stimuleert ook de moedermelkproductie.

Komkommer is een hele gezonde snack doordat het weinig calorieën bevat.

Pastinaak bevat een bron van mineralen die zorgen voor het goed verlopen van de stofwisseling.

Pompoen bevat belangrijke vitamines en mineralen zoals bètacaroteen, magnesium, kalium, ijzer, zink, vitamine A en C. Echter bevat het vruchtvlees veel suikers en wordt de ongedroogde vrucht niet aangeraden voor chinchilla’s en degoes. De pitten hebben een gunstige werking op hart en vaten, maar moeten wel met mate gevoerd worden.

Rode biet bevat veel vitamine C en calcium. Ook bevat het ijzer en vitamine B. Rode biet werkt eetlustopwekkend en ontstekingsremmend. Verder is het goed voor het gezichtsvermogen en heeft het een ondersteunende werking voor hart- en bloedvaten.

Spinazie is rijk aan ijzer. Hierdoor is het een goede aanvulling op het dagelijkse menu. Zeker voor herstellende dieren.

Wortel versterkt het immuunsysteem, is goed voor de luchtwegen en het gezichtsvermogen en helpt mee aan gewichtstoename.

Kruiden

Dille heeft een gunstige invloed op de slaap door zijn kalmerende werking. Ook is het rijk aan vitamine C en heeft het een zeer gunstige en kalmerende werking op de maag.

Peterseliesteeltjes stimuleren de eetlust en hebben een antibacteriële werking. Verder helpt het de blaas, de lever en de nieren gezond te houden. Ook verlicht het de darmen bij gas.